”Resan hit svetsar oss samman!”

Klubbresan i samband med Victor Swedish Open är en succé. Här möter du några av de många badmintonentusiaster som tagit sig till IFU Arena.

Bilden ovan: Förbundschefen Åsa Strindlund tar emot när hundratals medlemmar från olika badmintonklubbar runt om i Sverige anländer till IFU Arena. Foto: Torbjörn Jansson.

Publiken strömmar till IFU Arena i Uppsala på lördagsförmiddagen. Förbundschefen Åsa Strindlund välkomnar, och gläds åt att så många badmintonentusiaster kommer till Victor Swedish Open. Det är ledare och spelare, ungdomar och föräldrar från cirka 30 föreningar i Sverige.

– Fantastiskt att se. Att så många samlas här under vår stora internationella tävling betyder mycket för gemenskapen i Badmintonsverige. Det är en återstart och en puff framåt för sporten och klubbarna säger hon.

– Så vi är verkligen glada över att vi har kunnat realisera Klubbresan tack vare återstartsstödet från RF.

Totalt är det nästan 800 personer som via Klubbresan kommer till tävlingen; på grund av coronarestriktioner 500 på lördagen och 300 på söndagen. För att alla ska kunna hålla avstånd är antalet åskådarplatser begränsade, och har fått delas i sektioner där personer från samma klubb sitter i avgränsade områden.

Publiken får inte bara möjlighet att se internationell toppbadminton. Åskådarna kan också på plats höra och se spelare och ledare bli intervjuade i det Event Corner som byggts upp i hallen. Förbundets kommunikationsansvarige Johan Pellas gör intervjuerna, som även sänds på Facebook.

Bälinge.jpg

Gänget från Bälinge badminton. Foto: Torbjörn Jansson.

Glädjen är stor bland alla tillresta badmintonföreningar över att få se sin idrott utövas av riktiga topplirare. Resan till turneringen stärker klubbkänslan och är en viktig inspirationskälla för många ungdomar.

– Smasharna är helt galna och de hoppar ju högt som tusan, säger Joel Dahlén, spelare i Bälinge badminton.

Klubben håller till drygt en mil norr om Uppsala. Flera av ungdomarna i klubben bevittnar idrotten på den här nivån för första gången och är helt lyriska över tempot.

– Det är jättekul att få se lite proffs och se hur otroligt snabbt det går. De är extremt duktiga på att placera bollen och mer träning lär behövas för att komma upp dit, säger Markus Eriksson, en av ungdomarna i föreningen.

Bälinge är en relativt liten klubb och därför betyder möjligheten att få åka tillsammans på den här typen av tillställning väldigt mycket.

– Tack vare bidraget från badmintonförbundet så är vi här och det är verkligen jätteroligt. Många kan lära sig mycket och det kan säkert locka fler att vilja spela ännu mer. Sedan ska det såklart bli extra spännande att se de svenska spelarna, menar Lovisa Dahlén, ledare i Bälinge badminton.

Tranås.jpg
Några av åskådarna från Tranås badmintonklubb. Foto: Torbjörn Jansson.

En förening som fått åka betydligt längre för att ta sig till Swedish Open är Tranås badmintonklubb. 14 tappra smålänningar har tillsammans tagit sig till Uppsala för att stärka klubbkänslan.

– Det här var en chans för oss att få intresset tillbaka när många ungdomar tyvärr slutat på grund av tävlingsbristen. Resan hit svetsar oss samman. Här gör vi allt ihop och på det sättet blir det en bättre gemenskap mellan både gamla och unga som normalt sett tränar olika tider där hemma, säger Per Åke Johansson, ledare i Tranås BMK.

Bland de yngre spelarna i föreningen på plats i Uppsala finns Vidar Bravell. Han ser för första gången badminton på den här nivån och hoppas kunna få med sig mycket av det han ser hem till träningarna i Tranås.

– Jag tror jag kan lära mig mycket taktik och sedan ska det bli kul att se svenskarna spela mot andra länder. Jag tävlar mycket själv och tycker att det är jättekul, säger Vidar Bravell.

Johanna/Clara nöjda med starten

Johanna Magnusson och Clara Nistad är klara för kvartsfinal i Victor Swedish Open. Duon tog en stabil seger i åttondelen. – Det kändes bra, vi hade kontroll på matchen, säger de.


Bilden ovan: Johanna Magnusson och Clara Nistad var nöjda med sin första match i Victor Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Johanna Magnusson och Clara Nistad hade en riktigt bra höst på tävlingsbanorna. Turneringsseger i Dutch Open följdes upp med deltagande i stortävlingen Denmark Open och sedan VM i Huelva. Paret har också raskt klättrar uppåt på världsrankingen och befinner sig nu på plats 50. I Swedish Open är de tredjeeseedade.

På fredagskvällen gick de in i turneringen i åttondelsfinal mot det ryska paret Anastasiia Boisrun/Alena Iakovieva.

– Vi var ödmjuka inför matchen. Vi vet att det är ett bra par, säger Johanna Magnusson.

Det svenska paret var laddat och fick en fin start. De hade övertag hela första setet och vann det med klara 21-12.

– Kul att vi fick ut vårt spel direkt, säger Clara. Vi hade bra rörelse och tempo, och förde matchen nästa hela tiden.

Enda gången ryskorna närmade sig var ett tag i andra set men på slutet var Johanna/Clara alldeles för starka och vann med 21-18.

–Vi blev lite ivriga ett tag, men kom tillbaka till att vara tålmodiga och då drog vi från igen, säger Johanna.

De är nöjda med att de fick matchen dit de ville och att taktiken satt där den skulle. Hur skulle ni vilja beskriva er grundtaktik?

– Vi är ett offensivt par som spelar snabbt och med mycket tempo. Jag ska försöka styra framme vid nät och Clara ska bomba från bakplan, förklarar Johanna.

I lördagens kvartsfinal möter svenskparet Kirsten de Wit/Alyssa Tirtosentono, Nederländerna.

– De är bra, särskilt Alyssa som är stark och rutinerad. Men vi vet att vi har en god chans. Och vi ser verkligen fram emot matchen, det är underbart att få spela inför publik. Det har vi inte varit bortskämda med de senaste två åren, säger Clara.

Malena.Ronak.jpg

Malena Norrman och Ronak Olyaee jublar efter vinsten i åttondelen. Foto: Torbjörn Jansson.

Ytterligare ett svenskt damdubbelpar är klart för kvarten. Sent på fredagskvällen, strax före kl 23, slog Malena Norrman/Ronak Olyaee in matchbollen mot det amerikanska paret Katelin Ngo/Esther Shi.

Däremot förlorade systrarna Moa och Tilda Sjöö sin åttondelsfinal mot duktiga Ghasinee Korepap/Jhenicha Sudjaipraparat, Thailand som vann damdubbeln i Estland International förra veckan. Det thailändska paret vann mot Moa/Tilda med 21-12, 21-11.

Någon kvartsfinalplats i damsingel blev det inte för Sverige. Både Edith Urell och Cecilia Wang var i åttondel men förlorade.

Herrarna ute ur Swedish Open – men hyllas av förbundskaptenen

Flytet uteblev för herrsingelspelarna i åttondelen. Både Gustav Björkler och Jacob Nilsson föll i tuffa tresetare. Men förbundskaptenen Oliver Pongratz är mycket nöjd med insatserna.
– Är väldigt glad över att se deras utveckling, säger han.

Bilden ovan: Jacob Nilsson förlorade i en tuff tresetare mot tysken Kai Schaefer. Foto: Torbjörn Jansson.
Det fanns förhoppningar om en svensk i kvartsfinal på herrsidan när Gustav Björkler och Jacob Nilsson ställdes mot jämbördiga motståndare från Danmark och Tyskland. Båda lyckades vinna det första setet i sina respektive åttondelsfinaler. Sedan tog det stopp. Men förbundskaptenen Oliver Pongratz analyserar ändå spelarnas förluster på ett positivt sätt.
– Båda gjorde vad de kunde idag. Jacob spelade jättebra. Han krigade hela tiden trots en dålig uppladdning med en del sjukdom, men hans motståndare var bättre rent fysiskt. Sedan spelade även Gustav mycket bättre jämfört med de tidigare matcherna. Han var med från start och hade bra fart i fötterna nu. Visst, han tog några felbeslut och orkade riktigt, men jag kan verkligen se att han kan utmana på den här nivån. Generellt sett är jag mycket nöjd över hur spelarna genomförde sina matcher, menar Pongratz.
Jacobs Nilsson fick till slut ge sig efter en rejäl maratondrabbning mot den andraseedade tysken Kai Schaefer.
– Det var en bra match, även om det inte gick som jag ville. Från början så hade jag bra koll på vad jag skulle göra, men jag tappade planen lite och han håller hela vägen. Jag gick lite för mycket för snabba poäng mot slutet och det är inte mitt spel, förklarar Jacob.
Gustav BJ.jpg
Gustav Björkler får beröm av förbundskaptenen för sin insats i Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.
Strax innan Jacobs förlustmatch så hade även Gustav gått ett liknande öde till mötes när dansken Rasmus Messerschmidt satte punkt för frölundasonens segersvit på fyra matcher, varav tre i kvalet. Gustav inledde starkt, men orkade inte hålla uppe spelet i de avgörande momenten.
–  Jag hade verkligen chansen i det andra setet, men sedan blev det för tufft i tredje när tröttheten kom. Jag gjorde vad jag kunde, men han orkade mer. Tempot var riktigt bra från början, men sedan blev jag tyvärr lite passiv i framplan mot slutet och han jobbade sig inåt. Det är en sur förlust med tanke på hur nära det var,  men det var varit kul att spela med så grym stämning. Nu längtar jag redan till nästa tävling, menar Gustav.
I herrdubbelkategorin blev det respass direkt för de två svenska paren, men man bjöd publiken i Uppsala på helt bländande bolldueller emellanåt. Joel Hansson och Melker Zickerman Bexell fick en utmärkt start mot sina thailändska motståndare och frambringade den hittills bästa stämningen inne i arenan. Dessvärre vände matchen efter svenskarnas briljanta setseger i det första setet och thailändarna kunde till slut vinna med 15-21, 21-12, 21-15.
– De var lite mer stabila än oss, men det fanns mycket positivt att ta med i vårt spel. Vi har blivit bättre defensivt och hade bra variation i offensiven. Sedan var det jäkligt kul att så många hejade på oss och det var grymt att spela där ute idag, säger Joel.
I dagens andra herrdubbel med svensk medverkan blev det även där förlust. Jakob Ekman och August Björkler fick se sig besegrade av ett stabilt danskt par med 21-16 i båda seten. Jakob känner dock att hans första internationella seniortävling blev lyckad.
– Jag är väldigt nöjd med min nivå och känner att det finns mycket potential. De var starkare än oss, men vi hade bra energi och visade verkligen en bra attityd hela tiden.
Även Pongratz var nöjd med vad han såg av herrdubbelspelet.
– De har farten och styrkan, men behöver bli lite jämnare. Så det ska vi fortsätta jobba på, avslutar han.

Important player information

Saturday’s Swedish Open is sold out, which unfortunately means that eliminated players do not have accreditation to the main hall due to Badminton Europe and Swedish Covid-19 rules. Please note that all players are welcome to the restaurant.

 

Maginfluensa stoppar Felix

Felix Burestedt tvingas lämna återbud till Victor Swedish Open. Maginfluensan han fick med sig hem från Indien sätter stopp.
Men Felix kommer snart att få se mer av Uppsala, i sommar flyttar han till landslagets Eurocenter.


Bilden ovan: Så här såg det ut när Felix Burestedt spelade Victor Swedish Open 2020.
Men årets tävling missar han. En enveten maginfluensa tvingar honom att lämna återbud.Foto: Torbjörn Jansson.

Det är en bedrövad Felix Burestedt som vi talar med. Förra fredagen kom han hem till bostaden i Danmark efter en turnering i Indien. Med sig hade han tyvärr en maginfluensa som inte har gett med sig.

– Jag har i det längsta hoppats kunna spela Swedish Open, som är en av säsongens höjdpunkter. Men det går inte. Jag kan inte behålla maten, och då finns det ingen möjlighet att spela, säger Felix som var förstaseedad i tävlingen.

Samtidigt står det klart att Felix från och med någon gång i sommar blir Uppsalabo. Han tar steget in på Eurocenter, landslagets nationella träningscenter. Det betyder att han efter fem år lämnar Danmark och Badminton Europe´s Centre of Excellence

– Jag ser fram emot att träna på Eurocenter och ingå i den mycket bra grupp av spelare som samlats där, säger Felix.

– Jag ser också fram emot att regelbundet få ha förbundskaptenen Oliver Pongratz som tränare och ledare. Han är engagerad och har spelat på hög nivå. Jag har stor respekt för vad han har åstadkommit under sin karriär och vill lära mig av honom.

Oliver Pongratz är mycket nöjd med att Sveriges högst rankade singelspelare kommer till Eurocenter.

– Det höjer kvaliteten än mer på träningarna och det är bra för svensk badminton, säger han.

Det är en stark herrsingelgrupp som dagligen kommer att träna på Eurocenter. Här finns förutom Felix bland andra Gustav Björkler, Ludvig Petre Olsson, Filip Karlborg, Albin Hjelm och som sparring finns också Fyrisfjäderns nya indones Firman Abdul Kholik.

När Felix i sommar blir Uppsalabo är det första gången han bor utanför Skåne och Danmark. Han föddes i Lund, växte upp i Ängelholm, bodde i Malmö under sin gymnasietid och har sedan varit fem år i Danmark.

– Jag har lärt mig mycket i Danmark, säger han. Jag har utvecklats som person, blivit en bättre spelare, och har fått större förståelse för badmintonsporten.

Felix har under det senaste året under två perioder även haft förmånen att bli inbjuden till OS-guldmedaljören Viktor Axelsens träningsanläggning i Dubai. Där har Felix tränat med bland andra den senaste världsmästaren Low Kean Yew från Singapore och Brian Yang, Kanada.

– Jag hoppas få möjlighet att återvända för några fler träningsveckor där. Att få träna med de bästa i världen ger så mycket i tempo, och ökar förståelsen för vad som händer i olika spelsekvenser, berättar Felix.

Men just nu hoppas han främst äntligen bli kvitt sin maginfluensa. För att snabbt komma tillbaka i träning och ladda för en rad tävlingar i mars: Swiss Open, German Open och förhoppningsvis också anrika All England.

Cecilia och Gustav vann i kvalet

Två svenska singelspelare slog sig fram i kvalet till Victor Swedish Open: Cecilia Wang och Gustav Björkler. – Bra gjort av dem.
De kämpade sig in i sina matcher, säger förbundskaptenen Oliver Pongratz.


Bilden ovan: Cecilia Wang överraskade och vann sina två matcher i kvalet till Victor Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

På torsdagsmorgonen visste Cecilia Wang inte ens om hon skulle få vara med i kvalet till Victor Swedish Open i IFU Arena i Uppsala. Hon stod på reservlistan till kvalet, och skulle bara få hoppa in om några spelare lämnade wo.

Men när det skedde tog Cecilia chansen och med två fina vinster tog hon steget in i fredagens huvudturnering.
Särskilt den andra matchen var tuff, mot holländskan Anouk van Wijk. Efter förlust med knappa 24-26 i första set vände Cecilia matchen och vann de två efterföljande seten med 21-10, 21-16.

– Först var jag bara glad att fick spela singel. Men sedan såg jag att jag hade chansen och det är verkligen härligt att jag lyckades, säger Cecilia Wang.
Framgången betyder mycket för Cecilia, som har haft ett antal svåra skador genom åren. Senast bröt hon handleden för ett år sedan.
– Handleden blev också felopererad och jag har fortfarande inte full rörlighet i den. Jag har heller inte spelat särskilt mycket matcher i singel sedan skadan.
Men hon känner att hon är på rätt väg, och hon trivs med träningsmiljön på landslagets Eurocenter i Uppsala ihop med flera andra tjejer som satsar på singel; som Edith Urell och Julia Tuvesson.

Den andra singelspelaren som tog in i huvudturneringen var Gustav Björkler som vann tre matcher. Den sista och tuffaste mot dansken Alexander Pedersen vann Gustav med 18-21, 21-16, 21-13.
– Det är process för de unga spelarna att lära sig bemästra de ofta svåra matcherna i kvalen. Gustav började lite trögt i den tredje matchen men han kämpade sig in i den. Bra gjort av honom, säger Oliver Pongratz.
– Och jag är så glad över Cecilias prestation. Verkligen roligt att hon spelade bra och vann.

Vidare till fredagens huvudturnering gick också August Björkler/Jacob Ekman i herrdubbel och Romina Olyaee/Nathalie Wang i damdubbel.

Transport departure schedule

Here you will find a bus departure schedule for those of you who have booked transport. This schedule is printed and available in the info center (entrance) where you can add your return departure if you haven’t already booked. The seats in available buses are highlighted in green, just ask our staff to look at the schedule and fill with your details. 

Please note that departure times are fixed and also the place for departure (hotel or arena). For those of you who have morning departures, buses will depart from the hotel, rest from IFU arena (main entrance). Buses will depart on given departure times, we won’t wait for you to arrive so please be on time to avoid any issues. If you miss your departure by being late you’ll have to sort your own transport out to the airport.

If you have any questions, please don’t hesitate to contact us. 

Regards
Transport
Björn Fredriksson
+46 (0)70 410 50 77
transport@swedishopen2022.se 

Tufft covidläge präglar arrangörsjobbet

Victor Swedish Open är i gång. Projektledaren Stefan Sjöö gläder sig, även om mobilen ringer oavbrutet och människor står på kö.
– Det mesta handlar om att hantera frågor relaterade till covidläget, säger han.

  Bilden ovan: Stefan Sjöö, projektledare för evenemanget Victor Swedish Open, har haft oerhört intensiva dagar inför turneringen.
  Och inte är det mycket lättare när tävlingen nu är i gång. Foto: Torbjörn Jansson.

  2021 ställdes Victor Swedish Open in på grund av pandemin. I år genomförs turneringen i IFU Arena i Uppsala, men covidläget komplicerar arrangemanget.
  – Om jag ska uttrycka mig drastiskt känns det för min del mer som ett covidevent än ett badmintonevent, säger Stefan Sjöö. Jag har knappt hunnit titta på lottningen…

  I stället är han upptagen med hundratals små och stora frågor, som på ett eller annat sätt är knuten till smittspridningen.

  – Det handlar om så mycket mer än att säkerställa avstånd och hålla på kloka restriktioner. Flyg och tåg ställs in hela tiden. Det betyder att transporter och transportscheman måste justeras om och om igen. Och just nu är tio volontärer, nyckelpersoner för evenemanget, i karantän eller sjuka. Det ställer förstås till det. Jag är oerhört imponerad av alla som arbetar dubbelt för att genomföra tävlingen på ett bra sätt, säger han.

  Målet är att spelare, ledare och publik ska minnas tävlingen som ett väl fungerande arrangemang. Tider ska hållas, maten ska vara god, och spelet kul och stimulerande.
  Stefan Sjöö betonar också tävlingens betydelse för de svenska spelarna.

  – Det är viktigt att få känna på den här miljön och det internationella spelet, säger han.

  Han gläds extra åt att årets tävling blir en stor mötesplats för hela Badmintonsverige.

  – Från början var hela 850 badmintonentusiaster anmälda att komma genom den så kallade klubbresan. På grund av pandemin har vi tvingats reducera antalet till 500, men det är ändå fantastiskt.

  – För att klara så många åskådare lägger vi pussel på hallens olika läktarsektioner. Så att vi håller isär grupperna och att varje grupp får tillräckligt mycket utrymme, säger Stefan Sjöö.

  Hur mycket arbetstid har du själv lagt på årets Victor Swedish Open?

  – Svårt att säga. Inför tävlingen 2020 la jag ned 700 timmar. Den här gången är vi flera som delar på uppgifterna så det är färre timmar. Men de sista tre veckorna har jag arbetat heltid, så totalt blir det nog cirka 500 timmar.

  Victor Swedish Open är ett samarbetsprojekt mellan IFU Arena, Arenahotellet, Destination Uppsala, Världsklass Uppsala och Badminton Sweden.

  Så här följer du Victor Swedish Open

  I dag startar Victor Swedish Open i Uppsala. Här hittar du allt du behöver för att kunna följa badmintonfesten – även om du inte kan vara på plats i IFU Arena.

  Idag torsdag gick startskottet för årets upplaga av Victor Swedish Open, Sveriges största internationella badmintontävling. Här finns toppspelare från europeiska länder som Danmark, Frankrike, Holland, Tyskland, Ryssland, Spanien, men också spännande spelare från starka asiatiska badmintonnationer som Indien och Malaysia.

  Och så förstås den svenska landslagseliten med Felix Burestedt i spetsen. Felix är förstaseedad i herrsingel. Seedade är också damdubbelparet Johanna Magnusson/Clara Nistad.
  Men många andra starka svenska spelare deltar; som Edith Urell i damsingel, syskonen Moa och Tilda Sjöö i damdubbel, Joel Hansson//Melker Z-Bexell i herrdubbel och Gustav Björkler i herrsingel.

  Tidschemat för tävlingen ser ut så här.
  Torsdag: Kvalspel kl 09-21.
  Fredag: Inledande omgångar kl 09-21.
  Lördag: Kvartsfinaler kl 10 och semifinaler kl 16.
  Söndag: Finaler kl 10.

  Till torsdagens kvalspel är det fri entré, och det finns biljetter kvar till fredagens och söndagens spel. På lördagen är hallen utsåld.
  Men även om du inte kan vara på plats i hallen i Uppsala kan du följa Victor Swedish Open.

  Badminton Europe sänder hela tävlingen från start till mål. Att följa sändningen kostar inget, du behöver bara logga in. Här kan du se direktsändningen