Flytet uteblev för herrsingelspelarna i åttondelen. Både Gustav Björkler och Jacob Nilsson föll i tuffa tresetare. Men förbundskaptenen Oliver Pongratz är mycket nöjd med insatserna.
– Är väldigt glad över att se deras utveckling, säger han.

Bilden ovan: Jacob Nilsson förlorade i en tuff tresetare mot tysken Kai Schaefer. Foto: Torbjörn Jansson.
Det fanns förhoppningar om en svensk i kvartsfinal på herrsidan när Gustav Björkler och Jacob Nilsson ställdes mot jämbördiga motståndare från Danmark och Tyskland. Båda lyckades vinna det första setet i sina respektive åttondelsfinaler. Sedan tog det stopp. Men förbundskaptenen Oliver Pongratz analyserar ändå spelarnas förluster på ett positivt sätt.
– Båda gjorde vad de kunde idag. Jacob spelade jättebra. Han krigade hela tiden trots en dålig uppladdning med en del sjukdom, men hans motståndare var bättre rent fysiskt. Sedan spelade även Gustav mycket bättre jämfört med de tidigare matcherna. Han var med från start och hade bra fart i fötterna nu. Visst, han tog några felbeslut och orkade riktigt, men jag kan verkligen se att han kan utmana på den här nivån. Generellt sett är jag mycket nöjd över hur spelarna genomförde sina matcher, menar Pongratz.
Jacobs Nilsson fick till slut ge sig efter en rejäl maratondrabbning mot den andraseedade tysken Kai Schaefer.
– Det var en bra match, även om det inte gick som jag ville. Från början så hade jag bra koll på vad jag skulle göra, men jag tappade planen lite och han håller hela vägen. Jag gick lite för mycket för snabba poäng mot slutet och det är inte mitt spel, förklarar Jacob.
Gustav BJ.jpg
Gustav Björkler får beröm av förbundskaptenen för sin insats i Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.
Strax innan Jacobs förlustmatch så hade även Gustav gått ett liknande öde till mötes när dansken Rasmus Messerschmidt satte punkt för frölundasonens segersvit på fyra matcher, varav tre i kvalet. Gustav inledde starkt, men orkade inte hålla uppe spelet i de avgörande momenten.
–  Jag hade verkligen chansen i det andra setet, men sedan blev det för tufft i tredje när tröttheten kom. Jag gjorde vad jag kunde, men han orkade mer. Tempot var riktigt bra från början, men sedan blev jag tyvärr lite passiv i framplan mot slutet och han jobbade sig inåt. Det är en sur förlust med tanke på hur nära det var,  men det var varit kul att spela med så grym stämning. Nu längtar jag redan till nästa tävling, menar Gustav.
I herrdubbelkategorin blev det respass direkt för de två svenska paren, men man bjöd publiken i Uppsala på helt bländande bolldueller emellanåt. Joel Hansson och Melker Zickerman Bexell fick en utmärkt start mot sina thailändska motståndare och frambringade den hittills bästa stämningen inne i arenan. Dessvärre vände matchen efter svenskarnas briljanta setseger i det första setet och thailändarna kunde till slut vinna med 15-21, 21-12, 21-15.
– De var lite mer stabila än oss, men det fanns mycket positivt att ta med i vårt spel. Vi har blivit bättre defensivt och hade bra variation i offensiven. Sedan var det jäkligt kul att så många hejade på oss och det var grymt att spela där ute idag, säger Joel.
I dagens andra herrdubbel med svensk medverkan blev det även där förlust. Jakob Ekman och August Björkler fick se sig besegrade av ett stabilt danskt par med 21-16 i båda seten. Jakob känner dock att hans första internationella seniortävling blev lyckad.
– Jag är väldigt nöjd med min nivå och känner att det finns mycket potential. De var starkare än oss, men vi hade bra energi och visade verkligen en bra attityd hela tiden.
Även Pongratz var nöjd med vad han såg av herrdubbelspelet.
– De har farten och styrkan, men behöver bli lite jämnare. Så det ska vi fortsätta jobba på, avslutar han.